Start 2021: Alle ballen de lucht in

Wat een begin van het nieuwe jaar…de schoolvakanties zitten er op en vandaag is de dag dat we alle ballen weer de lucht in mogen houden.

Thuiswerken, thuisonderwijs, wellicht ook nog wat kleinere kindjes thuis die rondlopen. Of je staat juist in de frontlinie en mag wat je ziet en waar je voor mag zorgen juist in goede banen gaan leiden.

Hoe zorg je dat je het in je koppie allemaal goed blijft? Hoe ga je deze tijd nu weer goed doorkomen?

Zorg dat je jezelf niet vergeet. Met alle roosters en dingen die moeten schieten we er vaak zelf bij in. Dus draai het eens om en plan als eerste een paar momenten in de week dat je iets doet waar je energie van krijgt. Rondje (hard)lopen, in bad met een goed boek, yoga etc. En houd je vervolgens ook aan deze momenten.

Wees extra lief voor jezelf. In de prestatiemaatschappij waar in we leven kijken we graag naar wat we niet goed doen of wat we beter kunnen doen. Maar wat ging er vandaag wel goed en lach om hetgeen wat even niet zo lekker liep.

Leg jezelf geen druk op met dingen die ook morgen kunnen. Ik houd zelf van een opgeruimd en schoon huis maar met 3 kids zou ik heel de dag aan het stofzuigen, opruimen en schoonmaken zijn. Er zijn 3 momenten dat ik even de stofzuiger pak ,een doekje over de tafels doe en alles opruim en de andere momenten laat ik het lekker gaan. De 3 seconden regel is er niet voor niets.

Sta open voor hulp. Je hoeft er niet alleen voor te staan. Er zullen misschien wel mensen in jouw omgeving aangegeven hebben dat ze je willen helpen.Ga daar dan ook op in. Wellicht kun je samen met iemand iets regelen.

Geniet!….waarschijnlijk en hopelijk komt deze tijd nooit meer terug. En jij hebt dit mee ‘mogen’ maken…hoe wil jij op deze tijd terugkijken?

Lichtpuntjes
Op dit moment zitten we weer in een lockdown. Sommige mensen maken er het beste van, zijn gelukkig en creatief. Helaas zijn er ook anderen die het lastig hebben, eenzaam en somber zijn. Het helpt dan ook niet dat vandaag ook nog eens de kortste dag van het jaar is.

Ik kan me voorstellen, zeker als je alleen bent of kwetsbaar bent voor het coronavirus, dat je somber bent en bang bent voor wat komen gaat. Deze gedachten zullen je echter niet helpen om je beter te voelen. In elke dag zitten nog velen lichtpuntjes, maar je moet ze wel willen en belangrijker, kùnnen  zien. 

Als je er voor openstaat, dan zijn lichtpuntjes overal.  Het is de manier hoe je naar dingen kijkt of mee om gaat. Blijf je hangen in wat er niet is of niet kan? Dan belemmer je jezelf in het gelukkig zijn. Dit worden ook wel belemmerende gedachten genoemd.

Belemmerende gedachten zorgen voor emotionele reacties die onnodig heftig en langdurig zijn. Vaak is je gedrag daarna niet opbouwend; je raakt bijvoorbeeld onnodig in conflict, waardoor je niet je doel bereikt of je voelt je somber en terneergeslagen.

Gelukkig  kun je jezelf trainen om belemmerende gedachten en overtuigingen om te buigen naar helpende gedachten. Een voorbeeld: ‘Kerst dit jaar wordt helemaal niks, we kunnen niet eens samen zijn met de hele familie’. Dit is geen helpende gedachten en het zal er zeker ook niet voor zorgen dat het een fijne kerst zal gaan worden. Maar wat als ik van deze belemmerende gedachten nu eens een helpende gedachten maak: ‘Kerst dit jaar vieren we anders dan anders maar het wordt zeker niet minder leuk. Ik heb meer quality time met de mensen die ik wel en kan zien tijdens Kerst’.

Zo kan je van elke belemmerende gedachten, een helpende maken. Een klein lichtpuntje. En al die lichtpuntjes samen maken dat je gelukkig en blij in het leven kan staan.

Vandaag is dan inderdaad de kortste dag van het jaar, echter hierna wordt het alleen maar lichter.

Wil je bewuster omgaan met je gedachten?  Koop een agenda of notitieboekje en schrijf elke dag 3 lichtpuntjes op. Kleine en grote, want elke dag kent meerdere lichtpuntjes. Train jezelf om er bewust van te zijn en geniet van die lichtpuntjes.

Wil je hier mee over weten ? Neem contact met mij op.

Enne….wil je zo’n leuk lichtpuntje hebben of weggeven?
Kijk op KaaiHart Facebook of mail naar kaaihart@gmail.com

Hits: 63